3 minuters meditation

Vill du prova på citron-meditation eller kanske räknatankar-meditation? I boken 3 minuters meditation av David Harp och Nina Feldman är det ett par av alla de förslag på meditationsstunder man får som läsare. Det här ser ut som en anspråkslös liten bok, men den innehåller mycket mer än vad titeln antyder.
I innehållsförteckningen  kan man hitta rubriker som: ”Varför jag inte mediterar-testet”, ”En meditatörs guide till universum”, ”Två problem med gurur” och givetvis ”Vad är en treminuters meditation?”.
På den frågan säger författarna att det ”är en speciell övning som hjälper oss att uppnå mental självkontroll”. Dessa korta meditationer är ett sätt att verkligen genomföra meditationen och kanske är det lättare att göra flera korta meditationer under en dag, än en lång? Huvudsaken att man börjar! Att ta sig korta medvetandepauser under dagen hjälper verkligen till att hålla balansen under dagen. När man har dagar som bara rusar fram, utan eftertanke, är det lätt att bete sig precis likadant; alltså att rusa fram utan eftertanke.
De här meditationerna kan utföras medan man promenerar, stannar vid ett rödljus, ja kanske rentav vid ett snabbt besök på toaletten, allt enligt författaren!
Det handlar om att öva upp sin medvetenhet i allt vi gör, diskar, borstar tänderna, äter, promenerar. Alla tillfällen kan användas för att bli mer närvarande i nuet. När var senast du satte dig ned och lät allting bli tyst inom dig och bara lyssnade på dig själv och vad som rör sig därinne? Det är alltför sällan vi tar oss sådana pauser. Utan denna inre kontakt, tappar vi så småningom bort oss själva. Därför kan 3-minuters meditationsstunder vara så bra att börja med, tre minuter har förhoppningsvis alla över till sig själv!
Några av de meditationsförslag som erbjuds är: Förlåtande-meditationen, Jag-Du-meditationen, Hjärtslags-meditationen, Äta-meditationen, Räkna-tankar-meditationen,Betrakta- och Lyssna-meditationer osv. Alla är verkligt allvarliga övningar, som syftar till att öka vår medvetenhet i nuet.
Jag uppskattar också att författaren är ytterst personlig och berättar om sina egna tillkortakommanden i sin dagliga meditation och inte minst i sitt vardagsliv!
Har du aldrig provat på att meditera förut, så är det här ett bra sätt att börja! Författaren själv skriver ”Att äga denna bok är ett steg i rätt riktning, men att använda den kommer att förändra ditt liv. Varje nytt ögonblick i ditt liv är från och med nu en valsituation, där du kan välja att använda dessa tekniker för att undersöka rädsla, ilska eller begär istället för att bara oreflekterat reagera på dessa. Och viktigast av allt, ett nytt ögonblick då du kan välja att behandla dig själv och andra med förstående istället för dömande. Nu hänger det på dig….”
Slutligen: författaren är väldigt klar med att det är bara vi själva som kan förändra vårt eget beteende. Det han säger är tydligt; nu hänger det på var och en av oss om vi är villiga att låta andra tala till punkt, att ta in deras synpunkter och överväga dem, istället för att direkt döma ut dem. Är vi beredda att var de människor vi faktiskt är? Enlig David Harp så hjälper meditationen oss att gå den vägen.

Liknande inlägg:

  • Finns inga liknande inlägg.
Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.