Besök hos SHARE

Besök hos SHARE Selfhelp Center i Los Angeles

Förra året blev jag tilldelad Göran Lagervalls stipendium för min sociala insats och för att ha startat och drivit Fenix Självhjälpscenter & Frivilligcentral under 10 år i Stockholm. Det blev en möjlighet att finansiera en resa till Fenix systerorganisation, SHARE Selfhelp Center i Los Angeles, för att utbyta erfarenheter.
Vi har samma grundsyn, liknande historia och våra verksamheter har väldigt mycket gemensamt. Båda verksamheterna står för öppenhet, möjligheter och fokuserar på det friska. Share använder sig av uttrycket: ”We love people better at Share” ! Det kan vara lite svårt att uttrycka på svenska men det är precis så Fenix också fungerar. Vi har båda vuxit utifrån behovet av de som besöker oss, vi startar självhjälpsgrupper, har många personer på arbetsträning och har en öppen verksamhet. En sak som skiljer Fenix från SHARE är att SHARE besöks av flera personer med svårare psykiska problem. Vi har haft kontinuerlig kontakt de senaste 5 åren.

Ruth Hollman tog initiativet till att starta SHARE 1991 och ett år senare öppnades dörrarna i ett övergivet magasin med läckande tak i Venice. 1994 flyttade SHARE till sina nuvarande lokaler på Grosvenor Boulevard i Mar Vista.
Mål och syfte med SHARE är att hjälpa människor i Los Angeles att sträva efter personlig utveckling och förändring. SHARE stärker människor att förändra sina liv och ger dem en kärleksfull, säker, icke fördömande plats där de kan få stöd och information.
Finansiärer är Los Angeles County Department of Mental Health och 30 procent av budgeten består av privata donationer.
I dag har SHARE 60 st självhjälpsgrupper per vecka, ca 2 000 personer per månad kommer för att gå i grupp.
Exempel på vad gruppernas fokus kan vara är: depression, ångest, anger management, självkänsla, kommunikation och relationer, incestöverlevare, alkoholism, drogberoende mm. Många av grupperna är AA-grupper.
SHARE förmedlar ca 14 000 kontakter till 10 000 olika grupper i Los Angeles County. SHARE har en öppen verksamhet med möjlighet för personer att arbetsträna och göra samhällstjänst.
SHARE är även involverad i boendestöd för funktionshindrade personer. Varje vecka deltar de boende i självhjälpsgrupper på SHARE. De har också möjlighet att hjälpa  till i olika projekt i grannskapet.
Personalen har hjälp av ca 100 volontärer i sitt arbete.
Just nu har SHARE 12 st anställda beroende på att de snart öppnar ytterligare ett SHARE Downtown L A.

Det var för ca 5 år sedan jag kontaktade Ruth Hollman på SHARE. Varje år besöker jag min dotter i Los Angeles och då passar Ruth och jag på att träffas för att utbyta erfarenheter. För några år sedan hade vi på Fenix Självhjälpscenter & Frivilligcentral ett samarbete med ett studieförbund och då passade jag på att bjuda in Ruth till Stockholm som föreläsare. Jag har under åren besökt vissa grupper på SHARE, varit med på personalmöten och ”snokat” runt i den öppna verksamheten. Under mitt senaste besök slogs jag av hur mycket mer lika än olika människor är, oavsett var i världen man befinner sig. Två så lika verksamheter, har vuxit upp utan att veta om varandra, på var sin sida av Atlanten.
Jannicke Kihlman

www.fenix.org.se www.shareselfhelp.org

Jannicke Kihlman från Självhjälshuset Fenix och Ruth Hollman från Share

Liknande inlägg:

  • Finns inga liknande inlägg.
Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.