Nyhetsbrev april 2009

Hej prenumerant!

Våren, för de flesta hoppingivande, men för en del, den värsta årstiden på året. Det är som att ljuset gör livet mer obarmhärtigt än vanligt. Det är lite som att gå hela vintern med otvättade fönster och när vårens obarmhärtiga ljus lyser på dem, så avslöjas man!

Hur vi än upplever våren så är den i alla fall här, och kanske är det just att kunna stanna med upplevelsen av våren (eller något annat) utan att värdera den/det, som är lösningen på våra problem?
För problem, eller angelägenheter, som vi på Solkatten föredrar att kalla dem, kommer vi alltid att ha, hela livet igenom. Och kanske är det just förhållningssättet till de här angelägenheterna, som är det avgörande för hur vi upplever dem?

Ett sätt att bearbeta sina problem är att skriva en blogg, det har vi förstått på allt som skrivs i tidningarna om ”bloggande”. Ingen av oss på Solkatten läser bloggar regelbundet, men det är uppenbarligen ett otroligt vanligt sätt att kommunicera med varandra.
Så lite på skoj, gick jag ut och googlade på ordet ”bloggar” och fick 27 600 000 svar! ”Svenska bloggar” gav 625 000 svar. Så det här verkar nästan vara en ny folkrörelse, åtminstone bland den något yngre generationen. Lägg därtill MSN, Facebook, My Space, Twitter, Plaxo och alla andra sätt som man kan hålla kontakt med varandra, så kan vi verkligen kalla det ett helt nytt medium för personliga relationer, nämligen datorn och Internet. Det är ca 108 miljoner människor som använder Facebook och ca 81 miljoner som använder My Space, så här kan man verkligen tala om en folkrörelse. Alla medier har givetvis en baksida, så även de här, men den diskussionen sparar vi till en annan gång!

Personliga bloggar har givetvis färre läsare men kan istället vara otroligt personliga, t ex singelpappa.blogg.se, där bloggskrivaren är en pappa som förlorade sin hustru och en dotter i en bilolycka. Han skriver om sitt liv efter olyckan och de som läser blir otroligt berörda. Han får många svar från okända människor, som blivit djupt tagna av det han skriver. Det är något fantastiskt i detta att vi möts i ”cyberspace” och blir så påverkade av det som skrivs, att vi faktiskt skriver tillbaka!

Vi är födda till att interagera med andra människor, det är vårt enda sätt att bli sedda och speglade och att ge samma sak tillbaka. Ibland vill vi kanske tro att ensam är stark, men det är ett gammalt ordspråk, som spelat ut sin roll för längesedan. Internet är verkligen ett bevis på det, hur otroligt det än kan låta.

I början när datorerna kom, så satt var och en på sin kammare och använda datorn i sin ensamhet. Nu verkar det nästan enbart handla om att tillhöra ”communities” av olika slag. Det kan gälla olika spel, alla har säkert hört talats om World of Warcraft, eller WoW, som de som spelar det säger. Där spelar man tillsammans, ibland flera tusen personer över hela världen samtidigt. Sedan finns, som jag nämnde tidigare, massor med communities för att hitta och kontakta gamla vänner och bekanta samt att berätta om sig själv. Det finns intressegrupper för nästan alla intressen, naturligtvis med avarter, precis som i samhället i övrigt.

Ett annat sätt att bli hörd och lyssnad på är via all den hjälpverksamhet, som finns på nätet. Merparten är gratis, även om det finns coacher av olika slag som tar betalt även för en nättjänst. På nätet finns mycket ideell hjälpverksamhet, bl a BRIS, Barnens rätt i Samhället, som varit riktigt bra på att använda det medium som unga använder, nämligen Internet. Här kan man både maila och chatta om det som ligger nära hjärtat.

Även vi på Solkatten märker av att Internet förändrar kommunikationen. När Solkatten startade 1996, skedde all kontakt via telefon eller vid personligt besök. Nu sker den första kontakten ofta via vår hemsida och att vi får ett mail om anmälan till en grupp. Fortfarande är det dock så att vi vill ha ett personligt samtal där vi får förklara det unika med Solkattens självhjälpsgrupper, så att den som börjar en grupp är väl förberedd och vet vad man väljer. Självhjälp är en speciell form av personlig utveckling och vi vill gärna att våra gruppdeltagare ska vara ordentligt förberedda på vad det innebär att gå in i den här specifika mötesformen som vi tillhandahåller på Solkatten. Så välkommen att både maila och ringa oss!
/Solkatterna

NYHET NYHET NYHET
Solkatten anordnar Öppet Hus tisdag 5 maj, 19 maj, 2 juni och 16 juni mellan klockan 16-20 samtliga tillfällen! Alla som är intresserade av vår verksamhet är välkomna på fika och information. Kom med frågor och funderingar samt känn på atmosfären här på Solkatten! Sprid gärna vår inbjudan till alla du tror är intresserade. Varmt välkomna!

SJÄLVHJÄLP I SVERIGE OCH VÄRLDEN

Vi fortsätter vår artikelserie om självhjälpsgrupper runt om i Sverige och världen. Jannicke Kihlman från Självhjälpshuset Fenix i Stockholm skriver om sin resa till SHARE självhjälpscenter i Los Angeles. Läs mer här!

LÄSTIPS
Den här gången har vi två fina böcker att presentera. Den ena är en underbar barnbok Själens Fågel och den andra är en fantastisk liten pärla Tillvarataget av konstnären Klas Parknäs. Läs mer!

NY SOLKATT
Ingen ny solkatt den här månaden, men väl en liten solkattsbebis! Anna, medarbetare på Solkatten sedan 1½ år tillbaka, har fått en liten flicka! Liv heter hon och föddes den 17 mars. Vi på Solkatten vill på det här sättet passa på att gratulera Anna och Calle till deras förstfödda dotter. Vi gläds med er!

NYHETER

Följande grupper startades eller startas under mars och april:

  • Självkänsla
  • Kvinnogrupp

SJÄLVHJÄLPSGRUPPER PÅ G
Här kommer några gruppämnen som är på gång att starta, men som behöver fler deltagare för att komma igång.

  • Shoppingberoende
  • Att vara anhörig till alzheimers- eller demenssjuk
  • Självkänsla
  • Kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld!

På Solkatten gäller samma regel för alla grupper: inget startdatum förrän anmälningslistan är full. Vill du börja i någon grupp? Hör av dig till Solkattens kansli: e-post: solkatten@sjalvhjalp.com eller 031-42 32 26

UTBILDNING

Är du föreningsmedlem?
I Solkattens grupper används ett pedagogiskt verktyg som kallas Rundan. Det är ett djupt demokratiskt sätt att låta var och en prata i lugn och ro, utan att bli avbruten eller ifrågasatt.

Det här verktyget är mycket användbart i både styrelse- och projektgruppsarbeten samt även i egna samtalsgrupper som ni kanske har.

Låt oss på Solkatten lära er Rundan! Era möten kommer att bli helt annorlunda! Var och en kommer att känna sig sedd och hörd och kontakten mellan föreningens medlemmar kommer att förändras i positiv riktning. Genom Rundan får ni tillgång till det ännu ej färdigtänkta och ni får ett delande och en ömsesidighet utan diskussion.

Vill du se nytt liv och nya idéer i din förening? Våga prova Rundan! Ring eller maila oss för mer information: 031-42 32 26 eller solkatten@sjalvhjalp.com

En utbildning för livet – bli diplomerad Samtalspedagog!
Här får du de praktiska verktygen för samtal och dialog, som verkligen håller i alla sammanhang. Vi utgår från individens egna förutsättningar och tron på människans egen förmåga. Människor enskilt eller i grupp har störst möjlighet att utvecklas när de förstår och kan förändra sig själva. All verklig förändring kommer inifrån…….. Läs mer!

Missa inte vår spännande utbildning till Igångsättare!
Nästa utbildning genomförs den 26-27 maj här på Solkatten. Anmäl dig omgående om du är intresserad, tel 031-42 32 26. Begränsat antal platser! Läs mer om innehållet i utbildningen

Så här var det på vår senaste igångsättarutbildning:
Den 24-25 februari hade vi igångsättarutbildning på Solkatten. 11 förväntansfulla deltagare möttes kl 9 på morgonen för att lära mer om igångsättarens roll i en självhjälpsgrupp. Läs mer!

Liknande inlägg:

Detta inlägg är publicerat i Allmänt och taggat . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.