Igångsättarutbildning

Den 24-25 februari hade vi igångsättarutbildning på Solkatten. 11 stycken förväntansfulla deltagare möttes kl 9 på morgonen för att lära mer om igångsättarens roll i en självhjälpsgrupp. Kursledare var Agneta Lyrhagen och vi började med presentation och lite information kring Solkatten.
Sedan var det dags att prova på självhjälpsgruppernas arbetsredskap: Rundan. Lika spännande som alltid att sätta sig tillsammans med nya människor och enbart få möjlighet att lyssna. Inga förväntningar på att jag ska göra något mer. Ämnet för vår första runda var ”Min plats i syskonskaran”. Ett ämne som kan låta nog så oförargligt, men det väckte känslor och minnen hos oss allesammans.


Kursdeltagare i Solkattens ”Djungelrum” under Rundan

Efter rundan var ordet fritt angående vad man kan få uppleva genom att delta i en självhjälpsgrupp. Förslagen var många: trygghet, tillit, vågar bli tydlig, respekt, lyssnande, ansvar, närvaro, sätta gränser, medkänsla, kärlek, förståelse för olikheter med mera, med mera.
Även eftermiddagen dag ett ägnades åt en Runda med diskussion efteråt. Med oss hem fick vi frågan att fundera på till morgondagen: Varför vill jag bli igångsättare?

Vi började morgonen med en Runda dels kring hur gårdagen varit samt den fråga som vi fått med oss angående varför vi vill bli igångsättare. Gårdagen hade varit givande tyckte alla men när det gällde anledningen till att bli igångsättare varierade svaren. Det handlade bland annat om glädjen i att få lära ut en trovärdig metod som verkligen fungerar, att få dela med andra, att det ger alla en möjlighet att komma till tals. En av deltagarna menade att om man bara väntar ut och lyssnar även på dem som inte är så snabba att ta ordet, så finns det ofta mycket kunskap och annat intressant att dela med sig av. Hon ville att metoden skulle införas på arbetsplatser för att slippa ifrån det som ofta förekommer nu; de verbala och högljudda tar stor plats och äger ordet hela tiden.

Senare under dagen gick vi också igenom vad som skiljer självhjälp från professionell hjälp. Det ena utesluter inte det andra, många som går i självhjälp går också i terapi.


Kursledare Agneta Lyrhagen med en av deltagarna

Under dag två hann vi också med ytterligare två rundor, där vi återigen fick uppleva vilken fantastisk metod Rundan är. Var och en lyssnade inåt och letade i sig själv efter det som kändes absolut rätt att säga just i den stunden. Det är lite magiskt när det sker!

Som avslutning fick de som ska vara igångsättare för Solkatten, träffa Ewa Aspholm, som håller i de grupper som startas och kontaktar igångsättarna när det är dags att starta en grupp. Det var många konkreta råd som deltagarna fick hur man fungerar allra bäst som igångsättare. Naturligtvis har var och en sin egen stil, men något att tänka på är bl a att inte gå in i gruppen som om man är en ledare. Gruppen ska leda sig själv efter de första tre tillfällena som igångsättaren är med och då är det allra viktigaste som igångsättare att starta upp den självstyrande processen. Samt att lära ut Rundan förstås!

Övriga deltagare, som vill starta självhjälpsgrupper i andra sammanhang än Solkatten, samlades med Agneta för att ställa frågor och få tips och idéer om hur man kan gå tillväga för att starta nya grupper.

Under den avslutande återsamlingen var alla rörande överens om att Rundan är ett otroligt givande sätt att kommunicera med andra och att vi borde använda den i många fler sammanhang än enbart i självhjälpsgrupp!

Liknande inlägg:

  • Finns inga liknande inlägg.
Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.