Nyhetsbrev nr 3 – 2009

På Självhjälpshuset LinkOslos hemsida står det: För att se verkligheten klarare behöver man vända sig bort från det som man har vant sig vid att kalla verkligheten.

De här raderna fick mig verkligen att fundera. Varifrån kommer vårt stora behov av att värdera och definiera allt vi upplever? I våra självhjälpsgrupper låter vi verkligheten vara precis som den här. Var och en berättar om sin egen upplevelse och när man berättat färdigt finns det inga kommentarer eller värderingar om det jag just delat med mig av. Det förhållningssättet skulle vi alla må bra av att ha lite mer i vår vardag. Tänk att bli lyssnad på istället för att bli värderad! Vad är det som hindrar oss från detta? Ofta tror jag att det faktiskt kan vara vårt behov av att hjälpa, som gör att vi också värderar och ger råd, istället för att enbart lyssna på den som har ett problem eller en angelägenhet. Om vi medvetandegör och reflekterar över våra gamla vanliga beteenden, så har vi också möjlighet att ta in nya förhållningssätt till det mesta i vår vardag.

Ett sätt att lära sig reflektera mera är att gå i självhjälpsgrupp. Genom att i lugn och ro få sätta ord på det man upplever inombords, övas reflektionsförmågan upp. Sommaren är också en tid för reflektion och eftertanke, så passa på att ta några minuter för dig själv då och då och sätt ord på hur du har det just nu!

En riktigt skön sommar önskar vi på Solkatten!

Agneta, Ewa, Barbro (som också är den som skriver Nyhetsbrevet)

SJÄLVHJÄLP I SVERIGE OCH VÄRLDEN

Vi fortsätter vår artikelserie om självhjälpsgrupper runt om i Sverige och världen. Den här gången handlar det om Norge och framförallt om självhjälp i Oslo. Läs mer här!

LÄSTIPS
Den här gången ger vi er förslag på två olika böcker. Läs mer!

NYA SOLKATTER
En morgon när jag kom till Solkatten stod det i en liten ruta på vår anslagstavla ”4-lingarna tackar för 7 år här. Nu går vi vidare och träffas på annat sätt.” Vad var nu detta? Agneta och Ewa visste förstås besked. Det var en grupp med temat ……… Läs mer om denna spännande grupp!

NYHETER
Följande grupper startades eller startas under maj och juni:

  • Självkänsla
  • Relationer

SJÄLVHJÄLPSGRUPPER PÅ G
Under sommaren startar vi inga grupper. De grupper som pågår fortsätter om de vill över sommaren, det avgör varje grupp själva. Är du intresserad av en grupp till hösten? Anmäl dig gärna så snart som möjligt! Vi tar emot anmälningar till våra grupplistor under hela sommaren, för att kunna starta nya grupper från slutet av augusti.

På Solkatten gäller samma regel för alla grupper: inget startdatum förrän anmälningslistan är full. Vill du börja i någon grupp? Hör av dig till Solkattens kansli: e-post: solkatten@sjalvhjalp.com eller 031-42 32 26

UTBILDNING

Igångsättardag 7 juni

I år samlades vi, ett 20-tal personer, i PaterNosterkyrkans lokaler, för en dag tillsammans med Susanna Arolin och Jonaz Björk, som driver företaget Samklang – personlig coaching och fortbildning. De har också gått igångsättarkurs på Solkatten och Jonaz är också igångsättare på Solkatten sedan några år tillbaka. Läs mer!

Missa inte vår spännande utbildning till igångsättare! Nästa utbildning genomförs den 8-9 september här på Solkatten. Anmäl dig omgående om du är intresserad, tel 031-42 32 26. Begränsat antal platser! Läs mer om innehållet i utbildningen

Är du föreningsmedlem?
I Solkattens grupper används ett pedagogiskt verktyg som kallas Rundan. Det är ett djupt demokratiskt sätt att låta var och en prata i lugn och ro, utan att bli avbruten eller ifrågasatt. Det här verktyget är mycket användbart i både styrelse- och projektgruppsarbeten samt även i egna samtalsgrupper som ni kanske har.

Låt oss på Solkatten lära er Rundan! Era möten kommer att bli helt annorlunda! Var och en kommer att känna sig sedd och hörd och kontakten mellan föreningens medlemmar kommer att förändras i positiv riktning. Genom Rundan får ni tillgång till det ännu ej färdigtänkta och ni får ett delande och en ömsesidighet utan diskussion.

Vill du se nytt liv och nya idéer i din förening? Våga prova Rundan! Ring eller maila oss för mer information: 031-42 32 26 eller solkatten@sjalvhjalp.com

En utbildning för livet – bli diplomerad Samtalspedagog!
Här får du de praktiska verktygen för samtal och dialog, som verkligen håller i alla sammanhang. Vi utgår från individens egna förutsättningar och tron på människans egen förmåga. Människor enskilt eller i grupp har störst möjlighet att utvecklas när de förstår och kan förändra sig själva. All verklig förändring kommer inifrån……. Läs mer!

Fokusering
Dags att boka in höstens kurser i almanackan! Fokusering Nivå 1 samt Nivå 2 går som kvällskurser fem torsdagar vardera  med start för Nivå 1 den 3/9. Andra spännande kurser under hösten är Fokusering för kvinnor – kurs i självacceptans, Låt kroppen tolka dina drömmar samt Släpp din handlingsförlamning!
Alla kurser bygger på fokuseringens enkla princip att kroppen bär på viktig och unik kunskap!
Fokusering passar utmärkt i arbetslivet, metoden ökar förmågan att lyssna till andra, att fatta välgrundade beslut samt att skapa ett harmoniskt arbetsklimat. Läs mer!

Om du inte längre vill prenumerera på vårt Nyhetsbrev, maila oss på solkatten@sjalvhjalp.com

Självhjälpshuset Solkatten
Majorsgatan 8
413 08  Göteborg
tel 031-42 32 26
fax 031-14 91 07
solkatten@sjalvhjalp.com
www.sjalvhjalp.com

Liknande inlägg:

Detta inlägg är publicerat i Allmänt och taggat . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.