Nyhetsbrev nr 4 – 2009

Hej prenumerant!
Välkomna till höstens första nyhetsbrev!
Sommaren är ett tillfälle till avkoppling, men också den tid då vi helt plötsligt ska tillbringa massor med ledig tid tillsammans. Hur har din sommar varit? Lugn och behaglig eller har det dykt upp en del konflikter och intressemotsättningar?

I våra självhjälpsgrupper finns alltid möjlighet att i lugn och ro få prata om sina egna upplevelser, utan att bli avbruten eller tillrättavisad. Vår pedagogiska metod Rundan borde introduceras i varje hem i Sverige, då skulle vi slippa många bråk och konflikter! Genom att enbart lyssna på varandra, utan värderingar eller förutfattade meningar, skulle vi alla må bättre och få annorlunda relationer till människor runt oss.

Ordet självhjälp har, som vi skrivit om tidigare många olika betydelser, läs mer nedan under rubriken ”Självhjälp i Sverige och världen” om de olika betydelser som vi kan se!

Vi skulle uppskatta att höra från er prenumeranter, dels vad ni vill läsa om här i Nyhetsbrevet, men också om egna erfarenheter av självhjälp.

/Solkatterna Agneta, Ewa och Barbro

SJÄLVHJÄLP I SVERIGE OCH VÄRLDEN
Den 6 juli skriver Expressen ”Självhjälp gör att du mår sämre”. Hoppsan, vad är nu detta? En ny studie visar att självhjälp kan göra att du mår ännu sämre, står det i ingressen. När jag läser vidare handlar den här självhjälpen om att läsa självhjälpsböcker och tänka positivt. Jaha, det är ju inte vad vi menar med självhjälp här på Solkatten.

Så för att reda ut begreppen gick jag ut på internet och sökte på ”självhjälp”. Jag blev lätt förskräckt ….. Läs mer!

Ewa har också haft ett intresssant samtal med en besökare från Tyskland som arbetar med självhjälp i och utanför Berlin. Läs mer!

LÄSTIPS
Björn Ranelid har en alldeles egen stil när han skriver (ja när han framträder också för den delen!). Jag gillar hans sätt att våga vara den han vill och att våga uttrycka vad han känner. Trots det har jag inte läst något av honom förrän den här sommaren. Mitt val föll på ”Bär ditt barn som den sista droppen vatten” och det var sannerligen fantastisk läsning. Läs mer om den boken samt om två spännande deckare!

NYA SOLKATTER
Den här månaden får en av våra anställda bli månadens solkatt. Det beror på att den 30 september är Barbro Holmströms sista arbetsdag hos oss. Nedskärningar hos oss gör att vi tyvärr inte kan behålla Barbro här på Solkatten längre. ”Hur har det varit att arbeta här på Solkatten?” undrar vi förstås. Läs Barbros svar här!

Vi tackar Barbro för året som har gått och vi ser fram mot ett fortsatt samarbete i andra former. Vi önskar Barbro all lycka med att utveckla sitt ”hjärtebarn” Fokuseringen!
Alla vi på Solkatten!

NYHETER
Öppet Hus:
Varannan tisdag 17-20 har vi nu Öppet Hus på Solkatten! Du kan komma utan föranmälan! Tisdagar ojämn vecka med början 22/9 t.o.m 17/11 hösten – 09 Varmt välkommen!

Följande grupper har startats nu under september:
Finna nya vägar
Utbrändhet

SJÄLVHJÄLPSGRUPPER PÅ G
Förlorat nära anhörig
startdatum 30 september
Skilsmässa startdatum 8 oktober

På Solkatten gäller samma regel för alla grupper: inget startdatum förrän anmälningslistan är full. Vill du börja i någon grupp? Hör av dig till Solkattens kansli: e-post: solkatten@sjalvhjalp.com eller 031-42 32 26

UTBILDNING
Missa inte vår spännande utbildning till igångsättare!
Nästa utbildning genomförs den 3-4 november här på Solkatten. Anmäl dig omgående om du är intresserad, tel 031-42 32 26. Begränsat antal platser! Läs mer om innehållet i utbildningen!

Är du föreningsmedlem?
I Solkattens grupper används ett pedagogiskt verktyg som kallas Rundan. Det är ett djupt demokratiskt sätt att låta var och en prata i lugn och ro, utan att bli avbruten eller ifrågasatt. Det här verktyget är mycket användbart i både styrelse- och projektgruppsarbeten samt även i egna samtalsgrupper som ni kanske har.

Låt oss på Solkatten lära er Rundan! Era möten kommer att bli helt annorlunda! Var och en kommer att känna sig sedd och hörd och kontakten mellan föreningens medlemmar kommer att förändras i positiv riktning. Genom Rundan får ni tillgång till det ännu ej färdigtänkta och ni får ett delande och en ömsesidighet utan diskussion.

Vill du se nytt liv och nya idéer i din förening? Våga prova Rundan! Ring eller maila oss för mer information: 031-42 32 26 eller solkatten@sjalvhjalp.com

En utbildning för livet – bli diplomerad Samtalspedagog!

Ett erbjudande från Real Insight!
Vi utbildar människor som arbetar med människor.

Är Du personalchef, försäkringshandläggare, arbetsförmedlare, kommunanställd, minister, lärare, terapeut, stressad, utbränd mm?

Är Du trött på allt prat om problem, stress, omorganisationer, utbrändhet och dåliga tider? Vill Du dessutom ge Dig själv en resa som ger Dig en ny medvetenhet och Din själ och Din energi ett lyft?

Då är den här utbildningen något för Dig!

Överallt där Du har med levande system (människor) att göra har Du glädje av denna kunskap.

Med Real Insights utbildningar får Du ta del av det nyaste och mest spännande som händer när det gäller personlig utveckling, kvalitet, mening. Ett existentiellt perspektiv på personligt ledarskap för Din egen del och för att kunna förmedla den kunskapen till andra. Genuina möten, goda samtal och kvalitet på livet är en bristvara i vårt samhälle där ekonomi, konkurrens och tävlan är ledord.

Förändring kan vara jobbig men också inspirerande, kul, livsbejakande. Våra kurser handlar om just det! Just nu specialpris 1000 kr rabatt!

Anmäl ditt intresse via mail; kerstin@realinsight.se Real Insight Samtalspedagogik AB. Tel 0381-80023 www.realinsight.se

Fokusering
Dags att boka in höstens kurser i almanackan! Inre Fokusering Nivå 2 går som kvällskurs fem torsdagar med start den 22/10. en annan spännande kurs är Släpp din handlingsförlamning! som går som hlegkurs 7-8 november med uppföljning 6 december. Kursen vänder sig till alla som har problem med att få någonting gjordt, som behöver en deadline för att bli klara eller som ofta kommer för sent.

Alla kurser bygger på fokuseringens enkla princip att kroppen bär på viktig och unik kunskap!
Fokusering passar också utmärkt i arbetslivet både för handledning i grupp eller enskilt samt som mötesmetod, då man ökar förmågan att lyssna till andra, att fatta välgrundade beslut samt att skapa ett harmoniskt arbetsklimat. Läs mer!

Om du inte längre vill prenumerera på vårt Nyhetsbrev, maila oss på solkatten@sjalvhjalp.com

Du är ingen våg, du är en del av oceanen. (ur Tisdagarna med Morrie, Mitch Albom)

Självhjälpshuset Solkatten
Majorsgatan 8
413 08 Göteborg
tel 031-42 32 26
fax 031-14 91 07
solkatten@sjalvhjalp.com
www.sjalvhjalp.com

Liknande inlägg:

  • Finns inga liknande inlägg.
Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.