5 december

Möten i hjärtat med plats för hela dig

5 december

Vi Solkatter har också deltagit i firandet av Internationella Frivilligdagen den 5/12. Temat för firandet var ”Hur ser idéburet arbete ut i framtiden? Vad säger de unga och vad säger de som sitter på makten?” Firandet gick av stapeln på Världskulturmuseet och inleddes med att Svensk Pop spelade några låtar ur sin repertoar. Uppskattad inledning! Dario Esipga från Sociala Resursnämnden och Sven Bartilsson från Göteborgs Sociala Ekonomi hälsade välkommen. Därefter pratade Richard Bengtsson från LSU – Sveriges ungdomsorganisationer om ”Ideellt engagemang – ett plus i meritförteckningen”. Det enda föredrag som inte gav så mycket, det var lite för många självklarheter, tyvärr. Under dagen varvades sedan föreläsningar med workshops i allahanda ämnen. Man hade i förväg fått anmäla sig till olika workshops, som sköttes synnerligen professionellt. Det var många olika teman, t ex ”Synen på frivilligt arbete i en lokal överenskommelse”, ”Unga vill förändra världen”, ”10 vanliga missförstånd om ungas rättigheter, inflytande och engagemang”, ”Snabbkurs för slavdrivare”, ”Ungt ledarskap i föreningslivet” och mycket mycket mer!
Höjdpunkten under dagen får man väl säga var Bob Hanssons framträdande. Han är författare, skribent, poet, inspiratör och mer därtill. Med en monolog om sig själv, satte han fingret på flera viktiga frågor i dagens samhälle just när det gäller ungdomars deltagande i det samhälle de ska vara med att forma. Publiken jublade och applåderade när han berättade om sin egen krokiga väg i livet; han ”valde mellan att bli kriminell och rocksångare”. Tur för oss att det inte blev det första valet!
Även Ove Sernhede från Centrum för kulturstudier vid Göteborgs Universitet talade om ungdomars villkor utifrån sin forskning, som bl a handlar om hiphopkulturen. Han anser att denna kultur bär fröet till många samhällsförändringar och att det är en radikal kultur som är spridd över stora delar av jordklotet.
Vi bjöds på fantastiskt god mat från Världskulturmuseets restaurang, jag tror att alla var mätta och belåtna när de gick från restaurangen.
Avslutningsvis dansade serbiska ungdomar från två olika föreningar sitt hemlands folkdanser. Det var otroligt vackert och medryckande! Vi tackar arrangörerna Göteborgs Stad och Göteborgs Sociala Ekonomi (GSE) för ett väl genomfört arrangemang. På www.frivilligdagenvast.se kommer det att finnas sammanfattningar från alla de workshops som genomfördes. När det här Nyhetsbrevet sänds ut, har de ännu ej hunnit komma upp.

Liknande inlägg:

  • Finns inga liknande inlägg.