En mötesplats med hjälp till självhjälp

Självhjälpshuset Solkatten är sedan 1996, en mötesplats för dig som vill träffa andra i samma situation och som söker personlig utveckling genom angelägna samtal i självhjälpsgrupper. Vi erbjuder självhjälpsgrupper i lokaler i Göteborg men också på nätet, online, i hela Sverige. 

Senaste nytt

Prova på tema - Finn en Vän
22 september 17:00-19:00

Första tillfället blev snabbt fullbokat med reservkö, så nu ha vi bokat in ett nytt prova-på-tillfälle med samma tema.
Finn en Vän är dessutom månadens tema under september. Det kommer även finnas möjlighet att prova på detta tema online.

Tanken är att erbjuda deltagare att dela med hjälp av Solkattens pedagogiska samtalsmetod "Rundan" om det som för dem känns angeläget kopplat till just det temat (ganska öppet och stort mao).
Det finns också möjlighet, naturligtvis bara för dem som vill, att med hjälp av "Rundan" boka saker att göra tillsammans mellan träffarna.

Prova på tema - Utmattning
24 september 16:30-18:30

Upplever du utmattning i ditt liv? Kan en bli utbränd utan att ha ett jobb? Och hur tar jag mig tillbaka till ett fungerande liv efter för mycket stress och oro? Vilken hjälp finns att få? Vad funkar bäst och var hittar jag bästa tipsen? Vad anledningen/orsaken är till utmattningssyndrom finns det många olika svar på och du har i grunden ditt bästa svar själv, även när just det svaret känns mycket avlägset. Kom och dela/ta del av andras svar som i gemenskap sakta men säkert blir synliga. Kom och prova på detta tema, kanske bara en gång eller flera. Allt är möjligt på Självhjälpshuset Solkatten Göteborg.

Prova på tema - Finn en Vän
Online: 30 september 19:00-21:00
Göteborg: 1 oktober 19:00-21:00

Finn en Vän är just nu ett mycket populärt tema på Solkatten. Två event i rad blev snabbt fullbokade. Därför erbjuder vi följande två event med samma tema:
• Prova på Finn en Vän Online onsdag 30/9 kl.19:00-21:00
• Prova på Finn en Vän Solkatten Göteborg torsdag 1/10 kl.19:00-21:00

Föreläsning - Kommunikation i föräldrarollen
7 oktober 18:00-20:00

Välkommen att boka din plats till en föreläsning/samtal med tema "Kommunikation i föräldrarollen" på Solkatten onsdag 7/10 kl.18:00-20:00.
Är du förälder och/eller jobbar du kanske med barn/ungdomar och tycker att det kan vara utmanande med kommunikationen i den rollen? I så fall är detta tema, “Kommunikation i föräldrarollen”, något för dig och du är gissningsvis i mycket gott sällskap med många av oss andra :-D Annette Wahlgren är med på föreläsningen/samtalet som kommer innehålla delningsrundor, frågeställningar samt att Annette även kan dela med sig av några godbitar från sina år som föräldrautbildare och verksam inom skolan.

Prova på tema - Kommunikation i föräldrarollen
13 oktober 17:00-19:00

Är du förälder och/eller jobbar du kanske med barn/ungdomar och tycker att det kan vara utmanande med kommunikationen i den rollen? I så fall är detta tema, “Kommunikation i föräldrarollen”, något för dig och du är gissningsvis i mycket gott sällskap med många av oss andra :-D

Vill du bli igångsättare?
26-27 oktober 09:00-16:00

Nu erbjuder vi möjligheten för dig att gå Självhjälpshuset Solkattens igångsättarutbildning den 26-27 oktober. Tiden för båda dagarna: 9:00-16:00.
En självhjälpsgrupp behöver en igångsättare för att kunna starta. Igångsättarens viktigaste uppgift är att vara en närvarande medmänniska som stöttar utan att vara en ledare för gruppen. Igångsättaren ska också kunna förmedla riktlinjer och förhållningssätt. Kunskap om angelägenheten står dock deltagarna själva för.

Självhjälpsgrupper Online

Är du förälder och/eller jobbar du kanske med barn/ungdomar och tycker att det kan vara utmanande med kommunikationen i den rollen? I så fall är detta tema, “Kommunikation i föräldrarollen”, något för dig och du är gissningsvis i mycket gott sällskap med många av oss andra :-D

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
VÅR MÄNNISKOSYN

* Vi utgår från en pedagogisk människosyn som handlar om att vi lär av livet. 

* Vi betraktar alla människor som livsdugliga och ansvarsfulla oavsett vilka andra omdömen de möter i samhället i övrigt. 

* Vi har valt 3 ord: frivillighet, likvärdighet och ömsesidighet som grund för vår verksamhet. Den grunden gäller alla som vi kommer i kontakt med och alla som går i grupper i våra lokaler. 

* Vi ser på mänsklig kris som något vi alla upplever i våra liv.

* Vi på Solkatten sätter inte några etiketter eller gör några försök att diagnostisera kriser. För oss är de inte ett fast tillstånd utan ett tecken på att man är i process på väg mot läkning. 

VÅR VISION

* Vi vill vara en mötesplats som ger möjlighet för människor att växa på egna villkor. 

* Vi vill ge möjlighet för människor att i process med andra bli bärare av en varaktig kraft och förmåga till förändring i sitt eget liv.

* Vi vill genom vår verksamhet öka möjligheten för individer och grupper att tillgodogöra sig kunskap baserad på egna erfarenheter.

* Vi villåterupprätta det mänskliga värdet i samhället och fungera som en maktfri zon. 

”Mitt i svårigheterna finns möjligheterna.”
Albert Einstein

VI VILL ATT DU SKA

* Upptäcka glädjen och nyttan med att arbeta med dig själv i en självhjälpsgrupp. 

* Växa i din egen takt i gemenskap med andra. 

* Upptäcka att du har alla svar inom dig och att du med enkla medel kan hämta hem dig själv. 

* Se att ingen annan vet mer än dig om dig, det går inte att utbilda sig till att förstå en annan människa. 

* Att du ska upptäcka att veta och vara/göra inte är samma sak.
* att du blir regissör i ditt eget liv.
Du hittar mer om vad självhjälp är under fliken ”Vad är självhjälp” där kan du även läsa om vad några av våra deltagare tycker.

BESÖK OSS

Adress:
Majorsgatan 8

413 08 Göteborg

KONTAKT

Tfn: 031-42 32 26
E-mail: solkatten@sjalvhjalp.com

ÖPPETIDER

Vi är vanligtvis bemannade mellan klockan 10.00-16.00 vardagar.

Solkatten Självhjälp Online

Behöver du hjälp med Zoom? 

Nu har vi en teknisk support öppen på torsdagar mellan 12.30-13.00

LÄS MER