Solkatter

Möten i hjärtat med plats för hela dig

Maria Gustafsson, 42 år, gick i en självhjälpsgrupp här på Solkatten under hösten 2005-våren 2006 och har också utbildat sig till igångsättare.

Att komma till självhjälpsgruppen var en befrielse, här kunde Maria säga precis hur hon mådde och vad hon kände, utan att någon kommenterade det. Hela atmosfären på Solkatten kändes befriande och det så var det skönt med de tydliga reglerna och med metoden Rundan i gruppen: ”Här fick jag prata till punkt, reglerna blev ramen för hur samtalet fördes, mellan klockan fem och sju då var vi här, ja, man behövde inte ens berätta vad man hette om man inte ville. Fantastiskt skönt!”

Hon har i hela sitt liv fått höra att hon är så duktig, viljestark och drivande och att hon inte kan räkna med att andra ska vara på samma sätt. I gruppen var det ingen som bedömde eller värderade henne, utan här blev hennes upplevelse av verkligheten bekräftad.
Framåt sommaren 2006 var de bara tre kvar i gruppen och då var det dags att avsluta samtalen. Maria har fortfarande kontakt med en av gruppmedlemmarna!

Sedan blev du också igångsättare?
”Ja, jag ville dela med mig av detta otroligt givande sätt att mötas, det var så bra. Det är ett så främjande sätt att arbeta med sig själv, med inriktning mot det friska och positiva i varje människa. Men när jag gick i grupp fanns det inte i min värld att jag skulle kunna bli igångsättare. Jag var i gruppen för att jag behövde det, inte med någon tanke på att bli igångsättare i framtiden.”

Så småningom växte dock beslutet fram att bli igångsättare och till idag har Maria startat tre grupper. ”Hur gruppen blir, beror helt på deltagarna”, enligt Maria.

”Grupperna är verkligen deltagarstyrda, det fungerar inte på så många andra ställen. Jag upplever att Rundan är det verktyg som får gruppen att gå framåt. Det är väldigt spännande att följa gruppen under de här tre första gångerna.”

Maria tycker att vi borde använda Rundan mer, i alla sammanhang! Det är ett uråldrigt sätt att prata, som alla mår bra av. En period arbetade Maria med konfliktlösning, då använde hon flitigt Rundan som verktyg.

Marias liv är verkligen aktivt! Med man, fyra barn och eget företag, så är det full fart. Men även tid för eftertanke och stillhet, säger Maria. Hon har haft sitt företag MIKU, Marias Institut för Kommunikation och Utveckling, sedan 2005 och det blir bara mer och mer att göra. Maria är en verklig optimist, hon har försökt att vara bitter över allt hon har gått igenom ”men jag tröttnade efter en dag!” Hon provar nya saker för att det är spännande och lärorikt och för att hon är intresserad av så mycket olika saker.

Maria ser fram mot nästa tillfälle hon får vara igångsättare för en grupp. Kanske blir det du som får förmånen att träffa Maria när just din grupp startar?


Solkatter vi presenterat tidigare

”Självhjälpsgrupper ger mig kraft att växa”

Under 18 år hade Eva Landin återkommande depressioner samtidigt som hon arbetade, skötte 3 barn, gick igenom två skilsmässor och utbildade sig till undersköterska. Efter en svår ryggoperation blev hon sjukskriven för utmattningsdepression, men nu är hon på väg tillbaka tack vare Solkattens självhjälpsgrupper.

”Solkatten är så bra så att det inte är klokt! Jag har förstått mer om mig själv, blivit mer ödmjuk av att höra andras berättelser och jag känner en sådan tacksamhet för gemenskapen. Sen är det helt otroligt att det inte kostar något” säger Eva Landin.


Anna lyssnar på kroppen

Anna Krus väg ner i brunnen (som hon kallar det) och upp igen, är det många som kan känna igen sig i.

”I alla år har jag kompenserat min låga självkänsla med ett gott självförtroende. Jag fick bekräftelse för att jag var duktig, men när jag inte kunde prestera längre, föll jag ihop” säger hon. Vägen ut har tagit tid men nu arbetstränar hon på Solkatten.

 


”Självhjälpsgruppen gav tillit”

”Idag är jag tacksam för allt jag har upplevt, även det som varit hemskt. Jag har aldrig mått så bra som nu, Säger Susanne Byström, igångsättare på Solkatten. Idag är hon på väg tillbaka efter flera års sjukskrivning för utmattningsdepression. Nu i höst håller hon en MEA-kurs på Solkatten som ett led i sin utbildning till målbildstränare på Skandinaviska ledarskolan i Örebro. ”Det har varit tuffa år, men också lärorika.”